Çalışma izni
Profesyonel ve Ekonomik Çözümler
7/24 Müşteri Desteği
Çalışma izni, günümüzde çok sayıda kişinin arayış içerisinde olduğu önemli bir konudur. Bu yazımızda sizler için çalışma izni nasıl alınır? Çalışma izni takibi nasıl yapılır? Gibi soruların cevaplarının yanı sıra, çalışma izini belgesiyle ilgili çok sayıda detayı aktaracağız. Çalışma izni alabilmek için, danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Konuyla ilgili belgelerin hazırlanma sürecinde, işinde profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. Yabancı uyruklu kişiler çalışma iznine sahip olabilir. Türkiye’de ikamet edebilmek ve aynı zamanda çalışabilmek için, çalışma iznine sahip olmak istemektedirler.
Çalışma İzni Nedir ?
1- Kanuna göre çalışma izini başvurusunda bulunabilmek için en az 6 aylık ikamet izni kartınız olması gerekiyor ancak bu başvuru sırasında 6 aylık ikamet izninin gerekli olduğu anlamına gelmiyor. Önemli olan ilk başta aldığınız ikamet izninin süresi. Oturum izninin bitmesine ne kadar süre kaldığı önemli değildir. İkamet süresi bitmeden başvurmanız yeterlidir.
2- Çalışma izni nasıl alınır? Toplam süresi en az 180 gün olan bir ikamet izniniz varsa, iznin son günü için de başvurabilirsiniz. Ancak size verilen izin 179 gün ve daha az ise, başvuruda bulunamazsınız.
Kimler yabancı çalışma izni alabilir?
Yurtdışımızda yaşayan yabancılar, kimler yabancı izni alabilir? Sorusuna sıkça cevap aramaktadır. Bu sorunun cevabını kısa ve öz bir şekilde vermek istedir.
Türkiye’de en az 6 aylık ikamet tezkeresi bulundurmak. Ya da yurt dışında olup Türkiye’de iş izni almak isteyen ancak her iki durumda da iş yeri belli olan veya serbest iş izni şartlarını taşıyan yabancı başvuru yapabilir.
Ancak, fuhuş, yasa dışı giriş, hırsızlık, sahte evlilik vb. adli suçların işlendiği durumda iş izni verilmediği unutulmamalıdır.
Çalışma İzini Şartları
Çalışma izni şartları için izin başvurusu yapan iş yerinin ödenen sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekir.
Yabancı kişinin çalışmak istediği iş yerindeki çalışan kişilerin en az beş kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
İlgili izin şartları gereğince ilgili izin şirket ortağı adına mı alınacak? O zaman almak isteyen şirket ortağı olan yabancının da sermaye payından en az %20 kadarlık bir orana sahip olması gerekir.
İş yerinin Yabancı çalışana ödemesi gereken maaşın, hem Yabancı çalışanın görevi hem de yapacağı işle orantılı bir düzeyde olması gerekir. Ayrıca asgari ücretten fazla olması şarttır.
Evde hasta, yaşlı ve çocuk bakıcılığı gibi durumlar için çalıştırılan kişiler de ilk iki izin şartlarına bakabilir. Bu gibi durumlar için sitemizden hizmet alabilirsiniz.
Çalışma izni takibi nasıl yapılır?
Peki çalışma izni takibi nasıl yapılır? İş izni onaylandıktan sonra (Onay bildiriminden sonra değil, harç ödendikten sonra) 23 gün içinde çalışma kartı yazdırılır ve PTT’ler aracılığıyla işverenin adresine gönderilir. Ne yazık ki yeni sistemle gönderme işlemini takip etmek mümkün değil. İlgili evraklarınız eksiksizse ve izni alabilmek adına gerekli şartları taşıyorsanız bu izni alabilmeniz mümkün olacaktır.
Çalışma İzni Başvurusu
Yabancı kişilere çalışma izni başvurusu, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına işveren kişi tarafından e- devlet üzerinden yapılabiliyor. Yurt dışında yer alan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine çalışma vizesi için başvuru yaptığında verilen referans numarasıyla işveren bu çalışma izini başvurusu gerçekleştirmiş olur.
İzin başvurusunun, işveren kişi tarafından yapılmasıyla beraber yabancı uyruklu kişi için de gerekli olan tüm bilgi ve belgeler bakanlığa ulaştırılır. Hem işveren hem de yabancı işçi için istenilen evraklar farklılık gösterir. Doğru ve eksiksiz bir belge sunumu yapmak, başvuru sürecini en sağlıklı şekilde yürütmek için büyük bir önem arz eder. Bu nedenle gerekli izin başvurusu için sitemizden hizmet alabilirsiniz.
Çalışma İzni Belgesi
Çalışma izni belgesi alınmadığı zaman herhangi bir yabancı uyruklu kişi, istediğiniz herhangi bir işlem çalışmaya başlar ise, bu yabancı uyruklu kişi ve kendisine iş imkanı sunan kişi idari para cezasına tabii tutulur. Bunun yanı sıra yine yabancı uyruklu kişiye süreli bir giriş yasağının da uygulanması mümkündür. Bu nedenden dolayı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan yabancı uyruklu kişilerin herhangi bir işte çalışması için izin belgesi veya muafiyet belgesi alma zorunluluğu vardır. Genel olarak bu izin 3 çeşittir. Bunlardan bir tanesi süreli, biri süresiz ve diğeri de bağımsız çalışma iznidir. Almak istediğiniz izin türüne göre bir izin belgesi almak mümkündür.
Çalışma izni sorgulama, sorgulanmak istenilen başvuru türüne göre değişkenlik gösterir. Yabancı çalışma izini, yabancıların çalışma izini muafiyeti, serbest bölge yabancı çalışma izini, tarım ve hayvancılık muafiyeti, turkuaz kart türleri üzerinden sorgulama yapılabilir. Sorgulama için https://izinsorgula.csgb.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorgulama yapmak için yabancı kimlik numarası, başvuru numarası gerekir.
Çalışma İzni Harçları 2023
Peki çalışma izni harçları 2023 yılında ne kadar oldu? Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 3090,20 Türk lirası Harç ücreti ayrıca 356,00 TL kart ücreti bulunuyor. Gerekli izin için harç ücretleri süreye ve türe göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca yabancı uyruklu kişilerin milletine göre ücretlerde değişkenlikler olabilir. Örneğin Sırbistan, Şili, Norveç, Fiji vatandaşları için ücretler daha farklıdır.
Çalışma İzni Süresi Ne Kadar?
Genel olarak çalışma izini belgesi almak isteyen kişiler, iznin süresi ne kadar? Şeklinde arayış içerisinde olmaktadır.
Çalışma izni süresi ilk başvuru esnasında 1 yıl süre olacak şekilde verilir.
Aynı işveren kişinin yanında çalışmak şartı ile ilk uzatma için 2 yıl, ikinci uzatmada da 3 yıl süreyle verilir.
İşverenin değişmesi esnasında ( izin transferi) yeni Çalışma için izin 1 yıl süreyle verilir.
Türkiye’de uzun zaman ikamet izni ya da en az 8 yıl kanuni bir şekilde izin bulunan yabancılar süresi, bir çalışma iznine başvuru yapabilir.
Turkuaz Kart çalışma izini süresi ise, ilk 3 yılı geçmek şartı ile verilir. Geçiş süresi içerisinde iptal olmayan turkuaz kartta bulunan geçiş süresi kaydı, yabancının başvurması durumunda kaldırılır ve süresiz olacak şekilde Turkuaz kart verilir. Bunun için sitemizden hizmet alabilirsiniz.
Çalışma İzni Uzatma
Çalışma izini öncelikli olarak ilk seferde an fazla bir yıl olacak şekilde verilir. Bir yıl sonrasında ilk çalışma izini uzatma için, en çok iki yıl olacak şekilde bir süre daha verilir. Üç yılı tamamlayan bir işçi için uzatma süresi, en çok üç yıl olacak şekilde düzenlenebilir. Yabancı işçi çalıştırma başvurusu yapmak için, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına gitmek gerekir.
Bu başvurunun genellikle, iznin bitiş zamanından geriye doğru en fazla 60 gün içerisinde yapılması büyük önem arz eder. Bu 60 günlük süre içerisinde başvurusu gerçekleşmeyen yabancı işçinin, iznini uzatma başvurusu kesinlikle değerlendirmeye alınmaz. Bunun için sitemizden hizmet alabilirsiniz.
Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
Çalışma izni için gerekli evraklar sıkça merak edilmektedir Bu evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması önemlidir. Özellikle evraklar şu şekildedir;
Diploma ya da geçicidir mezuniyet belgesi kopyası olmalıdır. Bunun Türkçe olarak tercüme edilmiş ve resmi makamlar tarafından onaylanmış olması gerekir.
Denklik belgesi olmalıdır. Genel olarak Yüksek öğrenimini Türkiye dışı bir yerde gerçekleştirmiş yabancı işçiler için idealdir.
Eğitim kurumunda çalışma gerçekleştirecek olan yabancı işçiler için de yeterlilik belgesi önemlidir. Bu belge de milli eğitim bakanlığı tarafından alınabilir.
En fazla 6 ay geçerlilik süresine sahip olan bir ikametgah izni ancak bu izin yurttaşı başvuruları için gereksizdir.
Çalışma izini için gerekli evraklar arasında pasaport kopyası da vardır. Bunun içi sitemizden hizmet alabilirsiniz.
Çalışma İzini Danışmanlık
Yabancılar ve vatandaşlık için danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Firmamız Türkiye’de ikamet eden veya turist amacı için gelmiş olan yabancı uyruklu kişilerin çalışma izini danışmanlık tarafından gerçekleştirilir. Hem idari hem de yasal işlemleri ile ilgili konularında alanında uzman ve profesyonel danışmanlardan bir araya gelen profesyonel ekip kadrosu ile hizmet verir. Tün gerekli olan belgeler düzenlenir. İlgili mecralara iletilir.
Tüm izinlerin alınması için büyük bir özveri ile işlemler yürütülür. İlgili izin belgesi belirli bir süre için geçerlidir. Fakat bu surenin belirli bir zamandan sonra tekrardan uzatılması mümkündür. Sizde gerekli danışmanlık hizmetlerine erişebilmek için iletişime geçebilirsiniz.
Çalışma izninden sonra adres kaydı yaptırma zorunluluğu var mı?
Yurtdışında başvurduktan sonra onaylı iş izni ile ülkeye giriş yapan yabancının, ülkeye giriş tarihinden itibaren en geç 20 gün içinde pasaport ve çalışma izini ile nüfus müdürlüğüne ibraz etmesi gerekir. Ayrıca bulunduğu adrese kaydını yaptırması gerekmektedir.
Ev hizmetleri personeli ise, konutta kalması gerekiyorsa şirket temsilcisi, kiracı ise kiraya ve varsa abonelik sözleşmelerine eşlik etmesi avantajlıdır. Elektrik, su vb. faturala belgeleri verilebilir.
Ulusal başvurularda, yabancının öncelikle çalışma veya ikamet izni olması ve nüfus müdürlüğüne kayıtlı olduğu adres değişikliği olmaması halinde herhangi bir bildirime gerek yoktur.
İşverenden istenecek olan belgeler;
Faaliyet Belgesi olmalıdır.
Turistik Tesisler İçin Turizm İşletme Belgesi olmalıdır.
Şirketin En Son Sermaye ve Ortaklık Durumunu Gösteren Ticaret Sicil Gazetesi olmalıdır.
Son Yıla Ait Olan Vergi Dairesi veya Yeminli Mali Müşavir Tarafından Onaylanan Finansallar
E-imza üzerinden yetkilendirme
Çalışma İzni İçin Çalışandan istenen belgeler
Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni olmalıdır.
Pasaport fotokopisi olmalıdır.
Diploma veya geçici mezuniyet belgesi kopyası
1 Tane Vesikalık fotoğraf
Çalışma izni nasıl alınır? Sorusuna yönelik anlamadığınız bir husus olursa iletişim kısmından bizlere ulaşım sağlayabilirsiniz. Bununla alakalı daha fazla bilgi alabilmek için sitemizi baz alarak Google üzerinden arama yapabilirsiniz. Çalışma izni veren ülkeler şeklinde ayrıca günümüzde çokça kişi arayış içerisindedir.